10 Ağustos 2010 Salı

Türk Futbolunda Bek Sorunsalı


Sağ ve solbeklerin görevi kanattan gelen atakları önlemek ve ileriye katkı yapmak. Bazı sistemlerde daha çok ileri katkı beklenir bazılarında daha defansif tercih edilir. Her iki kategoride Türkiye çok yoksun. Şuanda en iyi sağ bek diyeceğiniz Gökhan Gönül bile tam anlamıyla Avrupa standartlarına yakın değil. Solbekte ise durum daha karışık. Merkez defans ve ön libero oynamaya daha yatkın bir Hakan Balta ile idare ediyoruz..

Avrupa'da kalbürüstü takımlarda oynayan sağbekler Ramos, Maicon, Sagna gibi isimler. Ülkemizde onların yaptığı işi yapabilecek oyuncu maalesef yetişmiyor. Bizde hızlı birini görünce direk atlıyoruz en iyi sağbek diye. Bir araştırma yapmak için arkadaşlarıma sorduğumda Galatasaraylı olanlar Sabri en iyi diyor, Fenerli olanlar Gökhan Gönül diyor, Beşiktaşlılar I.Toraman bizi idare ediyor diyor. Yokluktan kimse ortak bir fikire bile varamıyor.

SABRİ-GÖKHAN

Sabri ve Gökhan'ı baz alalım. Hangisi güzel ortalar açabiliyor ? Galatasaray'ın forveti Milan Baros, Fenerbahçe'nin ki herşeye rağmen Ispanya gol kralı titrine sahip Güiza. Bu bekler kaç tane ortasını bu "yıldız" forvetlerle buluşturabiliyor ? Ben söyliyeyim. İkisine de antremanda 50 tane orta açtırın, 7-8 tanesi isabetli olur sadece. İkiside orta konusunda yeteneksiz. Hani az biraz yetenekleri olsa geliştirebilirler. Ama yetenek gerçekten yok denecek kadar az. Sagna'ya bakın, Ramos'a bakın hatta Albeloa'ya bakın.. Her ortası defansa çarpan veya auta çıkan bir sağbek var mı Avrupada ?

KALİTELİ YABANCI BEK LAZIM

Bu paragrafın başlığı ilginç. Ama ondan daha ilgincini söylemek lazım. Türkiye'ye gelmiş en iyi sağbeklerden biri Ümit Davala'dır heralde. Hakan Ünsal, namıdiğer Küçük Hakan en iyi dönemlerini Ümit ile geçirdi. Ümit ne zaman gitti, Hakan'ın adam geçme ve orta yapması geriledi. Çünkü niye ? Hazırlık için yapılan çiftkalelerde veya top kapma idmanlarında Sağbekler ile solbekler eşleştirilirler. Yani Ümit'ten top kapmak için Hakan çabaladı. Buda performansına yansıdı.
Gökhan Gönül'ün performansına bakın. 2008 Goal en iyi sağbekler listesine girdi. Neden ? Çünkü Roberto Carlos vardı. Çiftkalelerde Carlos engelini aşmalıydı Gökhan. Gökhan çalıştı kendini geliştirdi ve şuankinden çok daha iyi durumdaydı. Carlos gitti, Gökhan'ın rakipleri Vederoson ve Andre Santos kaldı. İki devşirme bek. O zaman ne oldu, Gökhan orta yapamaz oldu, adam geçemez oldu. Oftaş zamanına geri döndü.
Şimdi Türkiye'ye Zambrotta gelse, eminim ki belki fizik olarak burada pek bişey yapamaz ama bek oyuncularının gelişiminde pay sahibi olur. Aksi halde de beklerimizden hiçbirşey olmaz. Sağbekiniz ne kadar kaliteliyse, sol bek o derece kendini geliştirir. Diğer seçenektede aynı durum var.

Bu yazıyı antreman izlemişliğim olduğu ve hafızamın iyi olması nedeniyle yazabildim belkide. Bence bek sorununun çözümü son paragrafta belirttiğim gibi.

Saygılar,
ST

Yorumlayınız..

Yorum Gönder

  ©Soccer Tactic | Futbolun Mutfak'ini Sergiliyoruz - Her hakkı saklıdır.

Template by Soccer Tactic | -