4 Ağustos 2010 Çarşamba

Catenaccio | Tarihçesi

Mourinho, Catenaccio'nun modern örneği ile Barça'yı devirdikten sonra dalgasını geçerken

Italyanlar, 1958 Dünya Kupası sırasında "zincirleme" anlamına gelen savunma ağırlıklı Catenaccio sistemini uyguluyorlardı. Bunun son ama daha modern örneğini Jose Mourinho'nun Barcelona karşısında Inter takımına oynattığı şekil olarak gösterebiliz.

Gol bölgesinin tamamının koruma altına alınması öngörülür bu taktikte. Hücumda etkili olmayan bir taktik olduğu için özellikle futbolu seven insanlar tarafından nefretle bakılan ve benimsenmeyen bir taktikti. Ancak Catenaccio'nun serbest vuruşlardaki dizilimi hala birsürü takım tarafından kullanılıyor. Bu taktik vakti zamanında futbolun hedefi ile ilgili tartışmalara neden oldu. Seyir zevkini azaltması bu taktiğin sevilmemesinin nedeniydi. Ancak sanıldığı gibi her takımın uygulayabileceği bir taktik değildir.


Bireysel hataları fazla yapan takımlar bu taktikte ummadıkları sonuçlar alabilirler. Konsantrasyon, fizik güç ve takım içi anlaşma üst düzey olmalıdır. Yıllarca küme düşen Anadolu takımları büyük takımlar karşısında bu sistemi denemiş, ileri hızlı bir adam dikip geri kalan oyuncuları defansa monte etmişti.

İşte Inter'in 10 kişi kaldıktan sonra Barcelona karşısında mücadele ettiği diziliş. Bu diziliş ile Barca'nın oyunun bozmaya çalıştılar. Nitekim istediklerini aldılar..

Yorumlayınız..

Yorum Gönder

  ©Soccer Tactic | Futbolun Mutfak'ini Sergiliyoruz - Her hakkı saklıdır.

Template by Soccer Tactic | -