3 Ağustos 2010 Salı

Fatih Terim Kanunları 1997/98


Fatih Terim... Şüphesiz Türk futboluna damga vuran bir teknik direktör. Türkiye'nin en iyi taktiksiyeni değil belki ama motivasyon ve radikal kararları ile başarıyı her gittiği yerde kovalayan sıradışı bir teknik adam.

Ahmet Çakır imzalı "O Bir Imparator" kitabında Fatih Terim'in kendi ağzından yazdığı kuralları yayınlanmış. Fatih Terim 1996/97 sezonunda gelen üstüste 4 şampiyonluğun ilkinin ardından "Türk Ekolü" fikrini oluşturmuş ve "neden olmasın?" demiş kendi kendine. Amacı Türk futbolunda köklü bir düşünsel reform yapmaktı.

Sion maçı sonrası uçakta mesaiye devam etmiş ve gelecek planlarını detaylı olarak anlatmış Terim.

"Yakın zaman kadar oynadığımız her uluslararası maça düşünce olarak yenik çıkıyorduk" demiş. Öncelikle bunun aşılmasının gerektiğini savunmuş ve ardından başlamış bizi ilgilendiren kısımlara. Yani taktik analiz kısmına. İşte Fatih Terim'in sahadaki 5 temel ilkesi

1- Top bizde kalmalı
2- Pas hataları en aza indirilmeli
3- Savunma ile hücum arasındaki mesafe az olmalı
4- Tempoyu biz ayarlamalıyız
5- Çok koşmalı ve mücadeleyi hiçbir durumda bırakmamalıyız. (Ahmet Çakır, O Bir Imparator, 132.sayfa)

Fatih Terim aslında 1999/00 senesinde bu koyduğu hedefleri yerine getirdiği için Avrupa'da kupaya ulaşabildik. 4 yıllık gayret, sabır ve planlı çalışma sonucunda, koyulan taktiksel hedeflerin doğru uygulanması sayesinde UEFA Kupası ve Süper Kupa zaferleri geldi belkide.

Yorumlayınız..

Yorum Gönder

  ©Soccer Tactic | Futbolun Mutfak'ini Sergiliyoruz - Her hakkı saklıdır.

Template by Soccer Tactic | -