3 Ağustos 2010 Salı

İki Yönlü Orta Saha Tanımı | Box to Box


Steven Gerrard,Frank Lampard,Xavi Hernandez,Andres Iniesta,Paul Scholes,Michael Ballack ve niceleri... Sokaktan geçen herhangi bir adamı tutup bu isimleri sorsanız vereceği yanıt 'iyi bir orta saha oyuncusu' olucaktır.Hiç kafayı yormadan cevabını verebilir.Bu tip adamlar için 'dinamo', 'maestro' gibi terimler kullanılır.Ama arada bir fark vardır.Bu 'maestro' lar bizim bildiklerimize benzemez.Defansa da yardıma gelir.Savunmasından top çıkartır,takımını süratli şekilde atağa kaldırır.Bu dinamoların genel bir adı vardır.Adı da box to box'tır.Peki nedir bu box to box?Ne işe yarar?Gelin,aşağıda ki sorulara kısa kısa yanıtlar bulalım ve box to box kavramını anlamaya çalışalım.

1-Box to box nedir?

2-İsmi nerden geliyor?

3-Box to box tipi oyuncular kimlerdir?

4-Box to box oyuncunun ne gibi özelliklere sahip olması gerekir?

5-Turkcell Süper Lig'de box to box var mıdır?


1-Box to box'ı tanımlayacak olursak,oyunun iki yönünde de varlık gösterebilen,yani hem savunmada,hem hücumda takımına katkı sağlayan tipte oyunculara box to box denir.Box to box tipi oyuncular bir 10 numara değildir.Aynı zamanda kült birer ön liberoda değildir.Takımlarına her alanda katkı yapmaya çalışırlar.

2-Box to box terimi,İngilizlerin sahayı ikiye ayırırak,her ikisinin de kutuyla eş değer olduğunu anlamasıyla türemiş bir cümledir :) Yani malum orta saha oyuncularının yukarı da da belirttiğimiz gibi her iki kutuda da aynı performansı göstermesi beklenir.

3-Yazının başında belirttiklerimizin dışında,Stephen Ireland (Man City),Gareth Barry (Man City),Jermaine Jenas (Tottenham),Bastian Schwensteiger (Bayern Münih) ve daha bir sürü oyuncu box to box tipine örnek olarak gösterilebilir.

4-Bu tip oyuncularda olması gereken baş özellikler: Yüksek teknik,mükemmel kondisyon,mücadele ruhu,kararlılık,bitmek tükenmeyek bilmeyen enerji ve zeka yani mentalite.

5-Transfer sezonu henüz bitmedi bilindiği gibi.Ama şu an Turkcell Süper Lig'de bulunan box to box'lar:Elano Blumer,Emre Belözoğlu,Guti Hernandez,Selçuk İnan,Labinot Harbuzi (Gençlerbirliği),Ivan Ergiç (Bursaspor),Sezer Öztürk (Eskişehirspor),Murat Ceylan (Gaziantepspor),Pele (Gaziantepspor'un yeni transferi),Micheal Stewart (Gençlerbirliği'nin yeni transferi) .Ne kadar az değil mi?Belki bu listeye Fabian Ernst ve İbrahim Dağaşan eklenilebilir.

Geleceğin Türk box to box'ları olarak Musa Çağıran,Cumhur Yılmaztürk,Emre Çolak (Galatasaray) Necip Uysal (Beşiktaş),Abdülkadir Kayalı (Fenerbahçe) Soner Aydoğdu (Gençlerbirliği),Furkan Özçal (Kayserispor) olarak gösterilebilir.

Turkcell Super Lig'de şu an oynayan box to boxlara baktığımız zaman Türk Futbolu'nun bu kavramdan ne kadar uzak durduğu hemen anlaşılıyor.Bizler hala Hagi'nin varisini,Alex'in gittikten sonra yeni 10 numara kim olacağını tartışırken,Avrupa futbolu bu tip oyuncuların performansıyla zirveye oynadı.Bugün Dünya Futboluna yön veren takımların,başarılarının altında bu oyuncuların imzası var.Paul Scholes,Carrick,Anderson olmadan Rooney'nin başarılı olması güç.Xavi,Iniesta olmadan Messi'den mükemmel bir performans görmek ve beklemek zor.Lampard veya Gerard olmadan Chelsea ve Liverpool'un oyun ritmi kaybolur.Bugün Barcelona Cesc Fabregas'ı alamıyor,çünkü Wenger bırakmıyor.Nedeni,Fabregas'ın takıma yaptığı katkılar.Bunun gibi bir sürü hikaye daha duyabilirsiniz.Galatasaray'ın geçen sezon ki başarısızlığında -sakatlıklarla birlikte- box to box tipi bir oyuncunun kadrosunda olmaması çok büyük bir etmendi.Çünkü pasa dayalı sistemlerin vazgeçilmezleridir aynı zamanda bu oyuncular.

Kısacası,box to box oyuncuları,takımları için birer altın madeni niteliğinde.Unutmadan şunu söylemek istiyorum,adı geçen futbolcular gözle görülür şekilde maçı kazandıran adam olmaz.Ama gollerin,galibiyetlerin ve başarıların perde arkasında hep bu oyuncular yatar.O yüzden her eve bir box to box lazım.

Alıntı

3 Yorumlar:

Sevdish dedi ki...

Box to box tespitleri çok doğru.Güzel bir yazı olmuş.

Unknown dedi ki...

Bu tarihte Orhan Gülle de listede olmalıydı

Adsız dedi ki...

N'Golo Kanté...

Yorum Gönder

  ©Soccer Tactic | Futbolun Mutfak'ini Sergiliyoruz - Her hakkı saklıdır.

Template by Soccer Tactic | -