19 Kasım 2010 Cuma

FM 2011 Taktik | Part 1 - Takım Ayarları



Daha sonra detaylandırmak üzere şimdilik anahatları ile Football Manager 2011 oyununda taktik yapmanın püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Taktik bu oyunun bana göre esaslı amacı. Tabii ki takımın moralini yüksek tutmak, yönetimle iyi geçinmek gibi özelliklerde sizi destekler ama taktik öncelikle konsantre olmanız gereken nokta.

1. Diziliş (Formation)

Diziliş size maç kazandırmaz, bu dizilişi dolduran oyuncular maç kazandırır ancak modern futbolda oyuncular takdir edersiniz ki ucuz değil. Bu nedenle kadroya en uygun dizilişi bulmalısınız. Dizilişe göre takım kurma lüksü ManCity, Chelsea gibi zengin takımlarda mevcut ancak. Bugün Türkiye çapında büyük bir takım bile alsanız kadroya göre dizilişi belirlemelisiniz.
Tüm oyuncuların bir limiti vardır. Mesela 3-5-2 oynamak için hızlı kanatlar gerekir. Hızlı kanadın yoksa bu dizilişte çuvallarsın. Bu nedenle takıma en çok uyacak dizilişi bulmak öncelikli görevimiz. Orta yapamayan kanatlara sürekli top dağıtmak gibi gereksiz işlere bulaşmadan sonuca ulaşmak gerek. O yüzden haddimizi ve elimizdeki malın kalitesini iyi bilerek hareket etmeliyiz.

2. Takım Ayarları (Team Instructions)



2.1. Başlangıç Stratejisi (Starting Strategy)

Başlangıç stratejiniz sahadaki bütün oyuncularınızı etkileyecek bir ayardır. Oyuncularınızın daha defansif, daha ofansif veya daha kontrollü olmasını bu ayar ile ayarlayabilirsiniz. Özellikle maç sırası komutlarında bu kısayol size maçları kazandırabilir. Başlangıç stratejisinde üç ana unsur var ve onların orta şekerli olanları var.

2.1.1. Standard: Takım kendi oyununu oynar. Topu ceza sahasına taşımaya çalışır ve gol arar. Bunun yanında geride kontrolü elden bırakmaz. Hem defansa hem ofansa konsantre olur bütün oyuncularınız.

2.1.2. Defensive: Bu seçenek defansif olarak oynamayı ayarlar. Takımınız daha dikkatli olur. İleride risk almaz ve her an kontra yiyebilecek gibi pozisyon alır. Bu ayar ile takım defansa yoğunlaşır. Rakibiniz favori ise bu seçeneği uygulayabilirsiniz.

2.1.3. Attacking: Bu opsiyonu devreye sokarak takımınızı ileri çıkmaya zorlarsınız. Takımınız artık defansı daha az düşünür ve golü kovalar. Evinizde taraftarı da arkanızı alarak bu seçenek ile rahat maçlar geçirebilirsiniz. Atak yapan takımda her zaman moraller daha iyi olur ve taraftar ile barışık olursunuz. Ama tabii ki de dikkatli olmalısınız. Olmadık bir kontra bütün düzeni alt üst edebilir. Kontra Ataklara önlem mutlaka almalısınız.

2.2. Paslaşma (Passing)

Bu ayarlama takımınızdaki oyuncuların pas tercihlerini ne şekilde kullanacığı ile ilgilidir. Top sizdeyken oyunun akışı nasıl bir şekilde sürecek onu ayarlayabilirsiniz. Pas seçeneğini oyuncuların kalitesi ve yeteneğini göz önünde bulundurarak ayarlamanız önerilendir. Orta sahanın pas yeteneğine göre paslaşma stilini belirleyebilirsiniz. Topla en çok oynayan bölüm orta sahadır çünkü. Bu ayar en çok onları etkileyecektir.

2.2.1. Default (Mixed): Bu ayar ile pas stili oyuncunuzun insiyatifine bırakılmış olur. Oyuncu uygun gördüğü zaman uzun veya kısa pas tercihi yapabilir. Bu sizin bile beklemediğiniz paslar bazen rakibi ters köşe yapabilir ve sizi avantajlı konuma getirebilir. O nedenle her zaman kısa veya her zaman uzun pas tercih etmek yerine "karışık" seçeneği size çok şey katabilir. Rakibin çözümleme imkanını kısıtlar.

2.2.2. Kısa Pas (Short): Eğer elinizde kaliteli, teknik ve hızlı bir kadro yoksa bu seçenekten uzak durmalısınız. Bu pas stili kaliteli oyuncularda çok iyi işleyeceği gibi, kalitesiz bir kadroda çok büyük sıkıntılar doğurabilir. Oyuncular topu kontrol edebilmeli ve boş arkadaşına topu aktarabilmeli. Bu opsiyonu kullanmak için oyuncularınızda özelliklerden Off The Ball, Anticipation, Creativty, Positioning ve Stamina yüksek olmalıdır.

2.2.3. Direct: Hızlı ve oyunu iyi okuyabilen oyunculara topu ulaştırmak için ideal yöntemdir. İleri uçta muhakkak Makakula tarzı top tutabilen güçlü bir oyuncunuz olmalıdır. Hızlı kanatların önüne top atmak için ideal bir seçimdir. Defanstan orta sahaya çıkışı hızlı yapmak için güzel bir seçenektir.

2.3 Top Kapma (Tackling)

Bu ufak ayar oyuncularınızın rakipten top alırken nasıl bir yol izleyeceğini ayarlar. Bu ayarla takımınız eksikte kalabilir, orta sahada kazandığı toplarla gol şansı da yaratabilir.

2.3.1. Temkinli (Cautious): Oyuncular topu kaparken sakin davranırlar. Kart görmek istemezler. Bu ayarı sadece hazırlık maçlarında veya ilk turu çok farklı kazandığınız kupa maçlarının 2. ayaklarında kullanmanızı öneririm. Bu ayar top kapma gücünüzü minimuma indirecektir. Topun arkasına geçmek istediğiniz zamanlarda bunu uygulayabilirsiniz.

2.3.2. Agresif (Aggressive): Benim öncelikli tercihim açıkçası. Oyuncular sert bir şekilde rakipten top kazanmak isteyecektir. Kemik sesi bolca duyulacaktır yani. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta, rakip oyuncular çok ceza alanınıza geliyorsa, agresif oyuncularınız penaltıya sebebiyet verebilir.

2.3.3. Normal: İkisinin arası. Oyuncularınızın zamanlama hatası yapıp top kazanamamasına ve pozisyon kaybetmesine sebebiyet vermesi kuvvetle muhtemeldir.

2.4. Alan Daraltma - Pres (Closing Down-Pressing)

Bu özellik oyuncularınıza rakibin alanı ne sıklıkta daraltacağını söyler. Rakibin boşluklarını doldurmak için bu ayar kullanılır. Dayanıklılık (stamina) özelliği bu ayarı çok uygulayacak takımlarda öncelikli aranan özelliktir. Dayanıksız oyuncu çok alan daraltma yaparsa 65. dk dan sonra verimsiz hale gelir. Eğer hem atağa hem orta sahaya uygun dayanıklılık özelliğiniz varsa rakibi ileride kıstırmayı başarabilirsiniz. Pres yapmak rakibi yorar ve hata yapmaya zorlar.

2.5. Offside Tuzağı (Offside Trap)

Bu ayarı aktif ederseniz savunmayı ilerde kurmuş olursunuz. Bu taktiğin amacı rakip forvetleri ofsayt pozisyonunda bırakmaktır. Bu ayarı yoğun pres ayarı ile desteklerseniz rakibi iyice defanstan çıkamaz hale getirebilirsiniz. Ancak kontra ataklara da önlem almalısınız. "Ava giden avlanır."

2.6. Kontra Atak (Counter Attack)

Bu ayar oyuncularınızın hareketlerine hız katacaktır. Artık daha seri oynamaya başlayacaklardır. Bunun için oyuncuların yeterli kaliteye sahip olması gerekmektedir. Hızlı kanatlar ve topa hakim forvetler ile bu ayarlama daha aktif olarak kullanılabilir.


Gelecek Bölüm:

  • Oyuncu Ayarlamaları
  • Oyuncu Sorumlulukları
  • Duran Toplar
Soccer Tactic
Izinsiz kullanılamaz

Yorumlayınız..

Yorum Gönder

  ©Soccer Tactic | Futbolun Mutfak'ini Sergiliyoruz - Her hakkı saklıdır.

Template by Soccer Tactic | -